For oss er det helt vesentlig at beslutningene våre er helhetlige og faktabaserte. Alle tiltak vi initierer skal ha en dokumenterbar effekt og hjelpe oss å nå visjonen vår. I tillegg til årlig klimarapportering, gjennomførte vi derfor en tredjepartsrevidert livsløpsanalyse av hele verdikjeden i 2021. Analysen viste at rundt 70 % av klimafotavtrykket til verdikjeden kommer fra fôret kyllingen spiser, mye på grunn av importert soya.
Selv om all soya som benyttes i vår verdikjede er sertifisert og avskogingsfri, har den høye verdensetterspørselen av soya til fôrproduksjon gått på bekostning av økosystemer i andre land. Derfor må vi tenke nytt. Vi deltar aktivt i en rekke prosjekter med nasjonale og internasjonale aktører med mål om å teste og utvikle fremtidens ingredienser i kyllingfôr.
Våren 2023 sto vårt eget fjøs for fôrforsøk ferdig. I dette fjøset har vi mulighet til å teste nye fôrråvarer som kan bidra til at vi når målene vi har satt. Bonden har rollen som forsøksvert. Han drifter fjøset som vanlig, men fordeler arbeidet sitt på to avdelinger. På denne måten har vi mulighet til å teste ut ulike fôralternativer til kylling i samme fjøs og under like forhold.
MÅL
0 % soya i fôret innen 2030
-50 % reduksjon i fôrrelaterte utslipp