Slik ble kyllingbøndene i Norsk Kylling verdensledende på dyrevelferd

Det er forskjell på kylling. Vi nordmenn spiser mer og mer hvitt kjøtt, og da er det greit å vite at Norsk Kylling er den eneste storskala kyllingprodusenten i Norge som oppfyller alle kravene i dyrevelferdsstandarden ECC (European Chicken Commitment).
Bedre dyrevelferd starter med kyllingtypen og forholdene i fjøset. Dette i tillegg til innsatsen som bonden legger ned i Norsk Kylling-fjøsene hver eneste dag, sikrer at kyllingene har et bedre liv hvor de vokser saktere med mer plass og mer aktivitet.
Visste du at nordmenn spiser kylling til middag over 70 dager i året? Produktene fra Norsk Kylling selges i butikken under navnet Solvinge og Stange, og du finner de hos REMA 1000.
Byttet til kylling som vokser saktere
Veien til å bli verdensledende på dyrevelferd startet i 2018. Da la vi om til en kyllingtype som vokser saktere og har bedre helse. Deretter innførte vi ECC-standarden i alle kyllingfjøs, noe som har gitt oss dyrevelferd i verdensklasse.
– Forskjellen er som natt og dag. Du ser det på kyllingene. De er mer vitale, mer livlige og har mer personlighet. Trivselen til både kyllingene og oss bønder er noe helt annet enn hva den var, sier Snorre Hellesvik, en av våre kyllingbønder med visningsfjøs i Meldal.
Du kan lese mer om dyrevelferdsarbeidet hos Norsk Kylling her.
Kyllingfjøs med fullt innsyn
Som ett av mange visningsfjøs hos Norsk Kylling er driften hos Hellesvik åpen og transparant. Visningsfjøsene er bygd med visningsrom slik at gjester kan se rett inn i aktiviteten in kyllingfjøset, få en kopp kaffe og høre om kyllingene og dyrevelferdsarbeidet fra bøndene selv.
Å være åpen og ærlig på alle deler av virksomheten er et hovedprinsipp i Dyrevelferdserklæringen vår.
- Den setter klare forpliktelser for etisk og ansvarlig drift gjennom hele verdikjeden, fra rugeri til slakt og foredling. Vi er stolte over å være ekstraordinært åpne på alt vi gjør, sier Hilde Talseth, adm. direktør i Norsk Kylling.
Dette er ECC:
European Chicken Commitment (ECC) er en forpliktelse støttet av 37 europeiske dyrevernorganisasjoner.
Å oppfylle ECC-standarden krever:
• Kylling som vokser saktere
• Bedre plass
• Leker og aktiviteter
• Naturlig lys
• Tredjepartskontroll
Bøndene er grunnmuren
– I starten brukte vi mye tid på å forstå bonden og bygge tillit ute hos bøndene våre. Vi jobbet også tett med Dyrevernalliansen for å lære av hverandre. Når vi involverte dem, fikk vi et felles eierskap til hvorfor vi gjør dette, sier Talseth.
– Bøndene er grunnmuren i verdikjeden. De sørger for trygg norsk mat, sikrer god dyrevelferd og tar ansvar i det grønne skiftet. I Norsk Kylling har vi dedikerte og ansvarsfulle bønder som jobber hver eneste dag for at kyllingene skal ha det bra, sier Merete Forseth, veterinær og fagsjef for dyrevelferd i Norsk Kylling.
Et kontinuerlig arbeid
– Innen 2030 har Norsk Kylling som mål å halvere klimautslippene våre, og vi er på god vei. Vi må tenke større enn oss selv, og vi gjør det fordi det er ansvarlig, fordi det er lønnsomt og fordi vi som matprodusent skylder forbrukerne å finne nye og mer ansvarlige måter å produsere på, sier Talseth.
Gjennom sin satsing fortsetter vi å sette ny standard for dyrevelferd i fjørfeindustrien, noe som gir forbrukerne muligheten til å velge en produsent som prioriterer dyrenes velferd.
– For oss er dyrevelferd en fundamental del av virksomheten. Vi har en sterk forpliktelse for dyrene i hele verdikjeden, og holder høy standard for dyrevelferd både på gårdene og i produksjonsanleggene våre, sier Forseth.